FAQ

In de loop van het voorbereidingstraject hebben we steeds meer mensen verteld van onze plannen. De reacties waren verdeeld. Ouders moesten in eerste instantie heel erg aan het idee wennen en vinden het met name niet leuk dat ze hun kleinkinderen zo lang moeten missen. Anderen vinden het stoer en zouden het ook wel willen. Weer anderen vinden het zielig voor de kinderen, en vragen zich af hoe dat nou moet in een storm. Vaak krijgen we hetzelfde soort vragen. Daarom hier een lijstje met veel gestelde vragen en onze antwoorden hierop. Misschien dat dit sommigen wat gerust stelt of dat mensen een beter beeld kunnen vormen van het hoe en waarom.

Waarom varen jullie naar het westen en niet via de Middellandse Zee en India, of langs Zuid-Afrika?

De route die we gekozen hebben is de meest gebruikelijke. Dit komt met name door de pasaatwinden die westwaarts waaien. Hierdoor varen we het grootste gedeelte van onze reis dus voor de wind en niet tegen de wind in. Bovendien is deze route qua piraterij een stuk veiliger dan de Rode Zee route.

Blijven jullie de hele tijd aan boord of komen jullie ook nog aan land?

We zullen het grootste deel van de tijd aan land zijn, dat wil zeggen voor anker of in een jachthaven. We zullen ongeveer 3 maanden van de 15 op zee zijn. De rest van de tijd hebben we de tijd om verschillende landen te bezoeken, de boot te onderhouden (want dit is zeker nodig tijdens zo’n lange trip), op het strand te liggen etc.

Moeten jullie ook ‘s nachts doorvaren en hoe doen jullie dat dan?

We ontkomen er niet aan om sommige stukken ‘s nachts door te varen omdat de afstanden gewoon te lang zijn. Tijdens de nacht zal er altijd iemand wacht moeten houden, dat wil zeggen om de tien minuten goed rondkijken of alles veilig is, komt er geen ander schip aan, gaat het niet harder waaien, etc. Dit betekent dat we een zgn wachtsysteem zullen hanteren waarbij we elkaar om de beurt zullen afwisselen. Waarschijnlijk ziet het wachtschema er als volgt uit:

  • 20.00 tot 23.00 uur Wierd wacht, Caro slapen
  • 23.00-02.00 uur Caro wacht, Wierd slapen
  • 02.00-05.00 uur Wierd wacht, Caro slapen
  • 05.00 tot 08.00 uur Caro wacht, Wierd slapen

Overdag is er tijdens de middagslaap van de kinderen dan nog tijd om een beetje bij te slapen. Op het moment dat er opstappers meevaren wordt het natuurlijk eenvoudiger.

Is de Tangaroa niet te klein met twee kinderen?

Op zich is de Tangaroa groot genoeg. Je kunt er in heen en weer lopen en achterin zit een grote hut waar de kinderen goed in kunnen spelen. Hoe groot je schip ook is, het is qua ruimte natuurlijk nooit te vergelijken met een huis. Daarom zullen we als we aan land zijn ook zoveel mogelijk de ruimte opzoeken. We zullen genoeg verlaten stranden tegenkomen waar de kinderen naar hartelust heen en weer kunnen rennen. Maar tijdens een lange oversteek zal het soms best wel afzien zijn, zowel voor ons als voor hen.

Hoeveel kost dit nou?

Een schip is nou eenmaal duur. Zeker een schip waar een dergelijke reis mee gemaakt wordt moet degelijk worden uitgerust. We hebben dit door lang sparen allemaal kunnen bekostigen. Door een aflossingsvrije hypotheek in box 3 te nemen op ons huis hebben we ons spaargeld dus aan de kant kunnen zetten en niet in het huis gestopt. Het is onze spaarpot. Als we onze boot in Australië weer voor een redelijk bedrag verkopen hebben we weer toegang tot onze spaarpot en kunnen we er daarna mee doen wat we willen. Misschien weer een nieuwe boot of investeren in het huis. Maar dat is van latere zorg. Verder heb je natuurlijk leefgeld nodig voor onderweg. Wij verwachten echter dat dit wel meevalt. We gaan uit van 1500 euro per maand en daar moeten we het mee doen. Hier zit dus ook alles in, dus verzekeringen, onderhoud aan de boot, voedsel, ligplaatsen en reizen.

Ben je niet bang voor je carrière door er zolang tussenuit te gaan?

Nee, we hebben dit eerder gedaan en toen kwam het ook goed. We hebben beide goede papieren en we kunnen altijd wel weer wat vinden. Hier hebben we beiden het volste vertrouwen in.

Hoe houden jullie contact en kunnen we jullie bereiken?

We zullen op de site zoveel mogelijk berichten en foto’s plaatsen. We kunnen dit echter het makkelijkst doen als we toegang tot het internet hebben. We zullen dus als we aan land zijn de internetcafé’s opzoeken. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om via een SSB radio via de korte golf kleine emailberichten te sturen en te ontvangen. Dit kunnen echter alleen maar kleine berichten zijn en dus geen foto’s. Via de SSB is het ook mogelijk om rechtstreeks berichten op deze website te plaatsen maar dit zullen dus kleine berichten zijn. Het is voor ons daardoor mogelijk om midden op de oceaan te laten weten hoe het ons vergaat. Daarnaast twijfelen we nog of een een sateliettelefoon zullen meenemen. Dit is behoorlijk prijzig en afhankelijk van hoe het gaat met ons budget zullen we er wel of niet een aanschaffen. Het is ook mogelijk om ons via de contactpagina een mail te sturen. Ook is het mogelijk om je te registreren bij onze site (zie onderaan site bij META). Zo krijg je automatisch een bericht in je mailbox als er weer een nieuw bericht op de site is geplaatst.

Ben je niet bang dat er iets mis zal gaan of voor een storm?

Ja, af en toe zijn we wel eens bang. Niet eens zozeer voor onszelf maar meer voor de kinderen. Je weet van te voren niet wat je tegen zult komen. Je kunt alleen veel problemen voor zijn door je degelijk voor te bereiden. Dit geldt zowel voor de uitrusting van het schip als een degelijke tochtplanning, het “droog” oefenen van noodscenarios, en het vasthouden aan discipline. Dit laatste houdt onder andere in het dragen van reddingsvesten, het aangelijnd zijn, het doen van standaard controles etc. Daarnaast houden we vast aan de gedachte dat we niet de eerste zijn die dit doen en dat het dus niet een compleet wild plan is.

Kunnen we ook langskomen?

Het is altijd leuk om bekenden te treffen in een ver land. Het is voor ons alleen heel lastig om precies aan te geven wanneer we waar zijn. Dit hangt in grote mate af van het weer en dit kun je nou eenmaal niet beïnvloeden. Maar met enige flexibiliteit moeten er zeker mogelijkheden zijn. Met name op de lange stukken hebben we behoefte aan opstappers. We zullen daarin echter wel selectief zijn. Een boot is tenslotte maar klein en je kunt er niet zomaar meer af…..

Is het niet saai zo lang op een boot?

Wierd zegt van niet. Er is altijd genoeg te doen. Caro heeft af en toe haar twijfels. De creativiteit zal in ieder geval gestimuleerd worden verwachten we.

Wat is het langste stuk dat je non-stop op zee bent?

Dit is ongeveer 4 weken. Het stuk van de Galapagos-eilanden naar de Marquesas bedraagt ongeveer 3000 mijl. Dat is dus behoorlijk lang maar we verwachten tegen die tijd behoorlijk ingeslingerd te zijn.

Hoe vermaken de kinderen zich aan boord?

We hopen dat ze in ieder geval wat aan elkaar hebben. Hoewel we thuis de televisie nooit aan hebben zullen we toch een lading DVD’s en luisterboeken meenemen, just in case. Verder doen ze dezelfde dingen als thuis. Het speelgoed dat meegaat moet alleen wel voldoen aan een bepaalde maatstelling. En om de energie kwijt te raken op de lange stukken zullen we wel iets van gymnastiek introduceren oid.

Moet je niet een hele lading luiers mee en wat doe je ermee?

Ja, hoe dat moet gaan passen weten we ook nog niet. Hopelijk wordt Suze snel zindelijk, dat scheelt weer. En uit verhalen van anderen hebben we begrepen dat het behoorlijk kan gaan stinken zo’n lading rottende luiers. Waarschijnlijk worden deze voorop het schip geplaatst waardoor we er (met de wind in de rug) zo weinig mogelijk last van zullen hebben…

Wat lijkt jullie nou het leukste aan de reis en waar zie je tegenop?

Leuk: de kick van het aankomen na een lange etappe, het ritme van zee, schip en zeilen en het samenzijn met zijn viertjes. Minder leuk:  je al slingerend en kotsend boven de poepluiers afvragen waarom je dit in godsnaam ook alweer wilde doen.