16 October
2010
geschreven door Tangaroa

Met een angstaanjagend weerbericht op de hielen gooien we bij hoogtij van de mooring bij Brisbane los. Het is woensdagmiddag en vrijdagavond gaat de hel los bij Point Danger en omstreken. We hebben ongelofelijke haast. De bestemming is Coffs Harbour en dat is inclusief het ommetje stroomafwaarts de rivier ongeveer 270 mijl. Past precies voor de storm, mits we snel genoeg kunnen varen.

Strak op schema zetten we al onze dames met knuffels, speelgoed en  vers fruit aan land. Zij zullen met een camper hun reis naar Sydney voortzetten. Speel- en dierentuinen, scenic routes en bush campings zijn vast niet minder leuk dan ondieptes, brekers, wrakken, regen en windstoten. Bovendien staat er een grote tv met dvdspeler in de camper. Er is geen twijfel mogelijk. De jongedames gaan met oma en mamma mee.

We kunnen rekenen op 20 knopen wind ergens tussen noordoost en noordwest toenemend naarmate de tijd vordert. Op zee gaat het hard. Gaat het ongelofelijk hard. Vrijdagochtend zonsopgang aanloop Coffs Harbour, dat was het plan. Maar het weer verandert ook haar plan. Vrijdagochtend mischien al 40 knopen wind (8 Beaufort), draaiend naar west en zuid.  Golven van mogelijk 6 meter. We willen wel hard.

Met het schuim op de bek ploegt de “Tangaroa” (dat is de Polynesische Posseidon) zich door het schuimende water. Naarmate het harder gaat waaien blijkt ze een danseres die zoals Suze en Tamar doet wat ze in de kop heeft en niets anders: op de glijbaan. Surfend naar beneden, een beetje kreunend weer omhoog en dan de volgende. Windsurfing. Onze twaalf ton lijkt niet meer dan een plankje. We tikken zo af en toe dik 9 knopen aan.

Opa vindt het wel spannend, en dat is een behoorlijk understatement. Maar toch, schommelen wou onze grote dame niet vandaag. Op de brits achterin het schip probeer je uitgeslapen mogelijk te anticiperen op de rampscenario’s die in je hoofd omspelen voor de aanloop naar Coffs Harbour. Onze dame wil vandaag niet schommelen. In de achterkajuit merk je van het spektakel buiten helemaal niets. Zelden zo rustig geslapen. “Elk nadeel hep zijn voordeel” zoals onze belangrijkste hedendaagse filosoof ooit opmerkte. Het blijkt maar weer.

Vrijdagochtend om 2 uur meren we in het pikkedonker af in Coffs Harbour. Vlak onder de kust veel minder wind. Het viel eigenlijk best mee. Om een uurtje of 11 die ochtend, uitgeslapen, bij de koffie en gebakken bacon met eieren, stuift het water over de dikke massieve dijk. Mooie timing vinden we zelf. Met de groeten aan het thuisfront.

Reacties zijn gesloten.