8 September
2010
geschreven door Tangaroa

Na wat chill-dagen bij het zwembad en de palmenstrandjes van de Musket Cove Yacht Club zetten we koers naar het vasteland. We klaren in in Lautoka en scoren verse groente en vlees, en ijsjes en een speeltuin voor de chica’s. In Lautoka in het gehalte Indiers weer groter dan in Suva. Er zijn allerhande kleine winkeltjes, er is wat industrie, kortom de stad is vol bedrijvigheid. Maar wel smoezeliger dan Suva. We nemen de lokale bus naar het plaatsje Ba aan de noordkust. De bus heeft open ramen en de muziek staat hard aan dus het is een levendige boel. Vanuit Ba regelen we een pickup bergop en landinwaarts naar het dorpje Navala. De weg is een 4wd track door groene heuvels en de meiden vinden het rijden in de bak van de pickup-truck prachtig. Navala schijnt het enige dorp in Fiji te zijn waar alle huizen nog bestaan uit ‘bure’, een soort ronde hut met rieten dak. Omdat we vanuit Ba een van de Navalanen een lift geven, mogen we mee naar zijn huis en krijgen we een korte rondleiding. Als dank laten we onze kava-drugs achter en voor zijn kinderen wat speelgoeddiertjes.

Inmiddels hebben we het vaste land verruild voor de eilanden van de Yasawa-groep, aan de westkant van Fiji. Het eerste eiland dat we aandoen heet Waya. We ankeren in een ronde baai omringd door hoge rotsachtige kliffen met warmgroene begroeiing. De wind giert over de hellingen. Het doet ons denken aan de prachtige baai van Fatu Hiva op de Marquesas. Er is een schitterend lang strand, mooi koraal en een klein dorpje gelegen tussen de palmbomen. We zullen morgen zien of de chief van het dorp onze meegebrachte ‘sevusevu’ kava goed genoeg vindt om toestemming te krijgen zijn dorp te mogen bezoeken…

Reacties zijn gesloten.