4 August
2010
geschreven door Tangaroa SSB radio

Er gebeurt nog wel eens wat op de oceaan. Tussen Tahiti en Moorea werd een zeilschip vermist met 2 jonge kinderen aan boord. Vlakbij onze ankerplaats werden we ondervraagd door de gendarme of wij er iets van wisten. Van het schip en zijn opvarenden ontbreekt sindsdien elk spoor. Een dikke week geleden hoorden we van een schip bij de Cook eilanden dat zijn mast brak en schade had aan zijn romp die zodanig was dat het schip verlaten moest worden. De bemanning is gered door een marineboot van de Cook’s. Afgelopen zaterdag is een 57ft catamaran omgeslagen tussen Niue en Tonga. Die nacht werd ook onze ankerplaats geteisterd door squalls en windvlagen. Het verhaal gaat dat de wind ineens van 18 naar 60 knopen schoot en daarmee de cat omsloeg. Het vrachtschip dat verse producten naar Nuie brengt heeft de 2-koppige crew weten te redden, nadat ze een hele nacht om haar heen gecirkeld heeft, wachtend op het daglicht. Op onze dag van vertrek kwam het schip Niue binnenlopen. De catamaran drijft nog ergens. Zij werd verlaten op 19.32.3S en 172.14.2W en drijft in de richting 325gr met 1 tot anderhalve knoop snelheid. Onze huidige positie is 18.42.2S en 172.53.3W en dat is precies de tijd en plaats waar de koerslijn van de cat de onze, op weg naar Tonga, kruist… Het is stikdonker en de kiel van de cat steekt maar 80cm uit dus van onze radar hoeven we weinig te verwachten. Er is gelukkig 1 redding: we kruisen de datumgrens en gaan van UTC -11 naar UTC +13 en slaan daarmee een hele dag over. Dus: wat er ook gebeurt vandaag, vandaag heeft gelukkig nooit bestaan!

Reacties zijn gesloten.