21 August
2010
geschreven door Tangaroa SSB radio

Nog dertig mijl en dan zijn we in Suva, de hoofdstad van Fiji. Het is hier al avond dus we varen de haven vanacht binnen op de geleidelichten. De bijna volle maan helpt ook mee gelukkig. Suva ligt achter een rif dus daar zullen we doorheen moeten. Onze digitale kaart (MaxSea) schijnt een kleine (1/4 mijl) afwijking te hebben hier in Fiji, dus we moeten even scherp zijn zeg maar.

Toch is die kaart van alle bootgadgets onze grootste vriend geweest tot nu toe. Dankzij GPS en digitale navigatie hebben we gisteravond de smalle Oneata pas kunnen nemen tussen de oostelijke riffen van Fiji door. Deze 4 mijl brede passage werd vroeger gevreesd omdat je de riffen niet kunt zien, het er hard kan stromen, en en kleine fout in je navigatie fataal kan zijn. Bij vertrek uit Tonga proberen we op basis van de windvoorspelling het zo te plannen dat we met daglicht door deze pas kunnen. Er zou nauwelijks wind zijn, maar is was minder waar. We hebben op een nachtje motoren na alles kunnen zeilen. Heerlijk, maar de planning werd wel volledig omgegooid. Gelukkig konden we met het allerlaatste daglicht schadeloos door de Oneata-pas. We hebben een prima zeiltocht achter de rug en ook de kleine meiden voelen zich prima. Voor Caro wordt het zo langzamerhand allemaal wat lastiger dus we zijn blij dat opa Ger ons over 2 weekjes komt versterken.

Niet alleen de wind maakt dit tochtje planningstechnisch wat lastig. Onze vriend MaxSea doet ook een duit in het zakje. We zeilen namelijk na de Oneata-pas letterlijk van de kaart af. Zo hup, tegen de zijkant van het scherm aan. We bereiken de 180 graden westerlengte, de tegenpool van de Greenwich meridiaan. We zijn dus letterlijk aan de andere kant van jullie wereld. Omdat MaxSea een kaart is en geen wereldbol moet je om verder te kunnen eerst volledig uitzoomen, naar de andere kant van de wereld scrollen, en weer inzoomen. Die gaat dan weer verder bij 180 graden oosterlengte. Zo was ik toch echt even van de kaart…

http://fotos.tangaroa.info/#64

Reacties zijn gesloten.