20 June
2010
geschreven door Tangaroa

We hebben drie dagen in Papeete tot de start van de zeilrally naar Moorea. Ze zijn tot de nok toe gevuld. Er is zelfs een schema gemaakt met 3 dagdelen per dag. Op dag 0 staat – na aankomst vanuit Moorea – diesel en water tanken in de planning. Door de staking kunnen we de diesel vergeten, water is er gelukkig wel. We vertrekken vervolgens volstrekt onverantwoord in de schemering met fietsjes en fietskar langs de snelweg naar het vliegveld om een 4×4 te huren voor de volgende dag. Dat lukt. Eten bij de Mac en tukken. Om 6u op, om 7u rijden, gelukkig de spits uit ipv in. We mikken op de 4×4 track die dwars over het eiland loopt en door touroperators als dagexcursie wordt aangeboden. Er zijn ook verhalen dat de weg inmiddels onbegaanbaar is. We zullen het wel zien.

Via wat navragen bij de locals vinden we de ingang van de track. Een smal weggetje waar we verder geen hond tegenkomen. We rijden door rivierbeddingen, langs watervallen en stuwmeren. Rond koffietijd doen Suze en Caro een skinnydip, Tamar een tukkie. Langzaamaan wordt de weg toch wat ruiger. We slipperen bijna een half uur lang op een steile helling met losse stenen en het lichte 1.3 motortje raakt nagenoeg oververhit. Er is hier niemand, laat staan mobiel bereik, dus we besluiten om te keren en de track vanaf de andere kant van het eiland te benaderen. Die weg is een stuk begaanbaarder. Ook hier weer rivieren, watervallen en steile groene hellingen. Prachtig. Maar de tijd tikt.Bij aankomst in de marina blijkt er weer diesel te zijn en hebben we precies 25 minuten voor anker op en tanken. Zo gezegd, zo gedaan. Vierhonderd liter tax free diesel, en 1 minuut voor sluitingstijd betaald. Het anker gaat er weer in en Wierd brengt de auto terug. Inderdaad, net op tijd.

Om 5u15 gaat de wekker. Anker op, en op pad 5 mijl verder naar de stadskade, want we hebben een 20-weken echoafspraak om 8u in het lokale ziekenhuis. In ons beste Frans begrijpen we dat alles in orde lijkt. Volgens het schema zou er nu socializing time zijn. Dat betekent het volgende: Wierd dumpt de kids op de steiger om samen met het grut van de Elena en de Small Nest de lokale watervoorraad eens flink te verspillen onder het mom van leuk met water spelen. Koen van de Flash V biedt aan Suze’s lokaal onverkrijgbare maar zwaar verminkte DVD-snoertje op te kalefateren. Carolien heeft dan de handen vrij voor het wassen van de met lijm en viltstiften besmeurde bankbekleding maar dient – geheel volgens schema – ook nog de lange termijn boodschappen binnen te slepen. ’s Avonds is er dankzij Belgische oppas tijd om met Adam en Leonie van de Elena lekker op zijn Frans uit eten te gaan.

De dag voor de rally worden vaccinaties voor de meisjes geregeld en gezet, een nieuwe waterpomp en andere boot- en australie-klusjes gefixed, zodat we ’s avonds in het stadhuis acte de presence kunnen geven bij de briefing van de schippers, omlijst door Polynesische dans en Franse hapjes. Oja, Nederland – Japan moet ook nog even live gekeken worden, dus met 12u tijdsverschil wordt de nacht voor de rally een heel kort nachtje. We zijn desondanks heel strak gestart – ondanks de weer eens ondergescheten vloerbedekking tijdens het startschot – en schadevrij in vlagen van windkracht 8 de finisch overgekomen. Ook dat stond in het schema natuurlijk…

Reacties zijn gesloten.