11 December
2009
geschreven door Tangaroa SSB radio

‘Als het zo blijft, tekenen we ervoor’ zeggen we tegen elkaar. Lekker windje van achter, Beaufort 4 ongeveer, golven mee, en nog steeds met de gennaker aan bakboord en de fok uitgeboomd aan stuurboord varen we tussen de 5 en 7 knopen. We liggen ook lekker. Het is een ongekende luxe voor Caro en mij om zo lang te kunnen slapen, maar liefst 8 uur per nacht, en soms ‘s middags ook nog even. Overdag vragen de Suus en Tamar natuurlijk wel weer alle aandacht, maar er is ruimte om een goede zeilwissel te kunnen doen, de windpilot te kunnen trimmen, vissen te kunnen vangen, en dat is wel uniek. Ik ben tot 23u wakker, vaak samen met opa, en babbel om 21u op de korte golf radio op 4146 met onze vrienden van de Pjotter, de Mjolner en de Victory die tegelijk met ons oversteken. Ze liggen op resp. 22, 33 en 125 mijl afstand. Die SSB babbel is een vast moment van de dag en we zien er altijd weer naar uit te horen hoe het de rest vergaat. Dit is ook het beste moment van de dag om over de SSB email binnen te halen omdat de propagatie dan optimaal is. Caro en Arjan gaan rond 20u tukken. Arjan heeft wacht van 23-02u, Ger van 02-05u en Caro van 05-08u. Als de kids wakker worden is het weer ‘alle hens aan dek’. Opa catert meestal toast met (nu nog) Old Amsterdam en jam, verse koffie of thee en natuurlijk een flesje voor Tamar. Dan volgen de spelletjes voor de kids. Vandaag memory, gister spelen in grote emmers met water in de kuip. Tussendoor een DVD-tje voor Suus, en een tukje voor Tamar. Oom Arjan’s visvangst gaat vervolgens met de lunch de pan cq. de marinade in. Vandaag was het sushi van verse yellowtail snapper, gemarineerd in witte wijnazijn, afgemaakt met een terriyakisausje met verse bosui. De aspergesoep met zelf getrokken kippebouillon combineerde er leuk bij. ‘s Middags wederom memory met zijn allen, en getreurd om het verliezen van ons aas aan een grote vis van onbekende origine, maar sterk genoeg om een staaldraad (!) door te bijten. Om 18u risotto met spekjes, ui, kool, paprika, een salade van fijne kool met tomaat en augurk en een dressing van pesto en mayonais. En natuurlijk verse, op de huid gebakken snapper in boter, olijfolie en knoflook. En voor de meisjes een toetje. Dan gaat de gennaker even kort naar beneden om een klein gaatje te plakken. Terwijl opa en Arjan de afwas doen, tettert de nieuwste Kinderen voor Kinderen CD door de speakers en brullen we allen luid mee; Suus en Tamar springen in de kuip op de maat mee. Na een flesje ‘babymelk’ gaat het ritueel verder met tandjes poetsen, plasje op het potje, een boekje voorlezen, en het bed in. We kijken nog even naar de zeilen, de koers en de positie op de kaart. Vandaag 134 mijl geklokt in 24u, een record. Nog 1431 mijl te gaan. Als het ritme zo blijft, teken ik ervoor…

Reacties zijn gesloten.