31 December
2009
geschreven door Tangaroa

Weer beetZittend in de stilte van kikkers en krekels, hoog op een heuvel boven de Surinamerivier, verlicht door het licht van de volle maan. ‘On top of the world Riverresort’ heet het hier. We vormen met ons zessen bijna de gehele populatie hier.

Eind van het jaar. Tijd om terug en vooruit te zien. Spijt? Geen seconde. Walhalla? Het is niet altijd leuk. In balans? Dat zijn we zeker. Eigenlijk tekent dat zowel onze Atlantische oversteek als de trip in zijn geheel. Het voelt niet als een heldendaad of buitensporige prestatie. Aan de andere kant hebben we het toch maar geflikt, vlot en zonder noemenswaardige problemen. Het meeste werk is de voorbereiding, en werk was en is er genoeg wat dat betreft. De tocht zelf voelt daarna als een kwestie van ‘just do it’. Maar we hebben natuurlijk ook geluk gehad (of afgedwongen). Rustig weer, stabiele winden, goede routeringsinfo, nabijheid van andere schepen, extra crew.

Hoogtepunten waren de eerste dagen met een heerlijk bakstagwindje en een rustige zee, de culinaire lekkernijen van ‘positivo’ Ger, de kilo’s verse snapper en dorade van visser Arjan, swingen in de kuip met de meisjes, schatzoeken met kapitein blauwbaard en piet piraat, de halfway borrel, kijken naar een volgeblazen kleurrijke gennaker, het fiksen van een gebroken gennaker-blok hoog in de mast en het repareren van een defecte dynamo – in zeegang, de 10 kilo wahoo aan de haak, het veilig doorkomen van de 1e ‘squall’ vlak voor het binnenlopen van de Suriname-rivier, de daaropvolgende borrel met de crew en de afterparties met onze mede-yachties. Daar tegen over staan de hotseklots zeeen zonder ritme die je katterig en zeeziek maken en de slopende peuterpubers op zoek naar grenzen in een beperkte fysieke en mentale ruimte.

We did it. De Atlantic, en de hele tocht tot zover. Het blijft een werkend avontuur, het blijft leren en ontwikkelen, het blijft de vrijheid van ‘elke dag zondag’, het blijft genieten van nieuwe culturen en (ver)gezichten. In die zin leven we nog steeds 100% ‘on top of the world’.

We wensen dat jullie allen van harte toe voor 2010!

Reacties zijn gesloten.