29 July
2009
geschreven door Tangaroa

OnderwegWeerkaartjes zijn verdomd handig. Zo zien we dat jullie thuis roseetjes kunnen drinken in het zonnetje van het hogedrukgebied. Helaas zien we ook dat het volgende front met zuidwestenwind weer onze kant op komt. We snappen inmiddels ook waarom ze die regenmuts eigenlijk Zuidwester hebben genoemd. Hoe is het ons vergaan de laatste twee weken?

Aan het Veerse Meer brengen we de laatste gezellige dagen in Nederland door met opa & oma en Caro’s broer Pieter met kids. Samen maken we een afscheidstocht naar Veere en dan zwaaien we heel lang tot we uit elkaars zicht zijn. In Vlissingen doen we de laatste voorbereidingen. We rijden meerdere malen met een afgeladen fietskar vol proviand heen en weer om zo’n drie maanden vooruit te kunnen. De bijboot gaat naar binnen, de radarreflector in het want.

Op 25 juli zetten we om 05u koers naar Ramsgate in Engeland. Met zuidwestenwind, dus in de wind motorsailend op het grootzeil. We steken de shipping lane – een van de drukste vaarwegen van de wereld – loodrecht en probleemloos over. Daarna volgen de laatste 25 mijl. Helaas in een woelige zee met hevige deining waardoor we al beukend met een slakkengang (3 knopen) vooruit gaan. Onze meiden zijn hier niet echt van gecharmeerd en zoeken na het spugen hun heil al liggend in de kajuit. Om 23u komt Ramsgate in zicht maar onze motor houdt er mee op. Waarschijnlijkheidsdiagnose: vuile diesel. Wierd verwisselt het groffilter, ontlucht de motor, voert daarna gul de vissen, en start de motor weer. Blijkbaar is oude sludge onhoog gewoeld door alle zeegang. Om 01u leggen we moe en opgelucht aan. De kop is eraf…

Na de fish & chips (‘tatjes!’) van Ramsgate verorberd te hebben zetten we de volgende dag ’s avonds koers naar Dover. Weer wind tegen, wel stroom mee. De meiden liggen lekker te slapen en wij genieten ’s avonds nog van een biertje met vuurwerk in de haven op de achtergrond. Rekenend met het getij besluiten we weer om 5u te vertrekken, ditmaal richting Eastborne. Suze & Tamar kunnen zo lekker blijven slapen terwijl wij mijlen maken. Voor de verandering weer ZW wind tegen. Suus brengt de dag wat pipjes liggend in de achterkajuit door maar eenmaal aangekomen is zij weer de bekende wervelwind.

Een dito vroege vogeltrip maken we richting Portsmouth, maar we besluiten in plaats hiervan Shoreham aan te lopen omdat de wind sneller toeneemt en draait (inderdaad: zuidwest) dan verwacht. Ditmaal geen luxe marina maar een echt Engels industriehaven-dorpje: malse lam met muntsaus en … een speeltuin! Uitgeraasd gaan de meiden weer vroeg op bed zodat wij weer om 4u kunnen losmaken richting Yarmouth. Onze vriend de Zuidwester doet weer vrolijk mee maar na 4u motoren kan toch voor het eerst het fokje bij. We varen de drukke Solent op en krijgen wind- en zeegang-beschutting van het eiland Wight. Het zonnetje schijnt, de dames spelen lachend in de kuip. Dit is echt vakantie. Het is Cowes-week dus overal zien we grote regatta-zeiljachten hun overstag manoevres oefenen.

Vandaag hebben we Yarmouth en omstreken verkend in de open dubbeldekker toerbus. We hebben vanaf de kliffen de Needles gezien – berucht vanwege de levensgevaarlijke zeegang die er kan staan – en stopten vervolgens in het speelpark met draaimolen en snoepwinkel: de dames hadden weer een topdag. Wij wachten nu op beter weer. Hopelijk kunnen we vrijdag weer verder. Inderdaad: zuidwestwaarts…

Reacties zijn gesloten.