16 July
2009
geschreven door Tangaroa

Aan de kade in SneekWe zijn weg! Vrijdag 9 juli om half zes maken we los van de kade van Sneek,  voor de start van onze halve wereldreis. Gelukkig voelt het als een Hollandse zeilvakantie. Gewoon na de hoosbui vertrekken. Er moesten in de voorbereiding alleen nog wel wat deadlines gehaald worden…

De eerste deadline was het huwelijk van een goede vriendin waar Caro ceremoniemeester was. Een weekje later moest er gespeeched worden tijdens een andere trouwceremonie door Wierd. Prachtige dagen, dat wel! Daarna volgde de ‘oplevering’ van ons huis. Dat wil zeggen alles leeghalen, schoonmaken en een manual maken voor onze huurders, een Duits-Engels expat stel. Gelukkig was het om half vijf (‘s ochtends) helemaal spik en span. We zijn die avond opnieuw verhuisd en zijn ingescheept met de meisjes aan boord. De volgende dag maakten we een prachtige relaxte tocht van Makkum naar Sneek.

Gelukkig had zusje Jikke zich al eerder in het zweet gewerkt om de hele boot schoon te poetsen, waardoor de Tangaroa er  voor het eerst sinds tijden weer als een echt bewoonbaar schip uitzag. Alle ‘spares’ waren al in etappes versleept naar de schuur in Sneek dus dat gaf ook al een ruimtelijk gevoel.  De laatste dagen voor het afscheidsfeest lagen Tineke & Jimmy naast ons aan de kade waardoor er weer wat van het kluslijstje afgestreept kon worden: voorraden aanleggen, 2e GPS aansluiten, via NMEA naar marifoon en PC, 12V socket opnieuw aansluiten, SSB & Pactor modem werkend maken, SSB-speakertje installeren, de thermokoppels van het gastoestel definitief fixen, een gasmonitor aansluiten, etc.  Opa legde de laatste hand aan het nieuwe formicablad van de keuken en lakte de mahoniehouten lijsten voor om de dekluiken en maakte en passant nog even een snijplakje dat precies in de afwasbakjes past. Oma piekte op het juiste moment in de strijd om het multi-tasken (flesjes, boodschappen, poepluiers, hoes naaien, koken) en kwam weer als glorieuze overwinnaar uit de bus.

Kortom: moe en voldaan – of eerder uitgeput en afgeleefd – was de Tangaroa-crew en haar pensionado-walteam toe aan een afscheidsfeestje… Om te vieren dat de deadlines gehaald zijn. Of om te vieren dat we eindelijk zouden vertrekken en de rust weer zou keren voor de pensionado’s? Wie zal het zeggen? Een gezellig feestje was het in ieder geval wel op 5 juli, met een grotere opkomst dan verwacht, een perfect zonnetje, schaduw van onze oude fokken die als zonwering dienden, koude biertjes, en de Tangaroa op 5 minuten lopen in een blinkende staat. Het was schitterend om zoveel goede vrienden, familie en collega’s bij elkaar te hebben, en om te kunnen laten zien waar we zo druk mee zijn geweest.

En nu gaan de dead ‘lines’ over in dead ‘wines’. We zijn samen met opa & oma op weg naar Zeeland via de Staande Mast Route door de Randstad en maakten in Haarlem in het zonnetje weer een wijntje op bij de BBQ die achterop het schip hangt…

Hoewel… Helemaal klaar met de deadlines zijn we klaarblijkelijk nog niet, want er moest nog even een ‘dead line’ van de gashendel (de morse-kabel) vervangen worden wegens draadbreuk. Geen zorgen: we hebben er gisteravond al weer één op gedronken, wachtend op de spoorbrug in Gouda.

Reacties zijn gesloten.