9 March
2009
geschreven door Tangaroa

klussen-dek-1-mrt-2009-005We doen het toch maar: een nieuw teak dek. Nu we al zoveel moeite hebben gedaan het oude dek eraf te tikken – splinter voor splinter – dan moet het ook maar goed. Aan de onderlaag zal het niet liggen, die is geplamuurd en ge-epoxyverfd, en al het beslag is er toch al af.  Klaar voor een mooie laag teak. Het kost natuurlijk een aardige rib maar dan heb je ook echt iets goeds liggen. Anti-slip, voelt zacht aan, kan zeer goed tegen water en UV en blijft duurzaam. En bovenal: het ziet er prachtig uit. Wie wil er nou niet een écht teak-dek…?

Halverwege de kluswinter begint de boot steeds meer af te takelen, tenminste zo lijkt het. Er wordt meer afgebouwd dan opgebouwd. Op een gegeven moment is eigenlijk alleen nog maar de kale romp over. Komt dit nog goed en krijgen we het allemaal wel op tijd af denken we af en toe wel eens. Maar het tij is nu echt gekeerd. We zijn weer aan het opbouwen. Een heerlijk gevoel is dat. Elke dag begint ze weer meer op een boot te lijken. En nu zijn we eindelijk toe aan het nieuwe dek.

Maar wij gaan niet voor teak! Er zijn voldoende goede alternatieven op de markt. Om over ontbossing, de  Junta in Birma en het gewicht nog maar te zwijgen. Na uitvoerig marktonderzoek kiezen wij voor Flexiteek van de firma F3 in Sneek. Het is een kunststof alternatief voor teak en is duurzaam, onderhoudsarm, eenvoudig te reinigen, zeer goed anti-slip, UV bestendig én aantrekkelijk geprijsd. Dit laatste geeft voor ons mede de doorslag. Voorwaarde is wel dat de onderlaag nagenoeg glad is zodat het nieuwe dek ook echt flush ligt. Maar dat hebben we gelukkig al voor elkaar. De firma F3 kan zo aan de slag en binnen drie dagen hebben ze het gepiept. Alle vooraf gemaakte mallen hebben hun werk gedaan want het past allemaal precies en het wordt keurig netjes afgekit. Super mooi, helemaal nu de opbouw ook al een nieuwe verfbeurt heeft gekregen. Onze nieuwe dekventilatoren en zwanehals glimmen er prachtig bij.

Wie wil er nu nog steeds een echt teak-dek…..?

Reacties zijn gesloten.