29 January
2009
geschreven door Tangaroa

Gecorrodeerde schroeven uitboren

Onze mast is in 2006 uitgerust met nieuwe verstaging maar heeft nog oude vallen van staaldraad. Zowel de fokke- als de grootzeilval worden op een Lewmar lier gerold op de mast. Echt soepel lopen ze niet meer en de bramen in de staaldraad maken het hijsen en strijken niet echt aantrekkelijk voor onze kostbare handen. Dat moet dus anders. 

Er zijn twee opties: de oude lieren vervangen door nieuwe self-tailing lieren en nieuwe vallen, of de oude lieren servicen en de vallen vervangen door dyneema vallen die op de lier gerold kunnen worden. Na overleg met Gaastra Sails blijkt dit laatste goed mogelijk. Het blijkt iets meer werk dan even wat schroeven losdraaien en wat vet erbij… De schroeven en bouten krijgen we met geen mogelijkheid los, ze zijn volledig gecorrodeerd. Dus zit er niets anders op dan met cobalt-boren de roestvrijstalen schroeven uit te boren. Als de lieren eindelijk los zijn zien we dat een servicebeurt ook hard nodig was. Er is veel corrosie en weinig vet te bekennen. Stukje bij beetje halen we de lieren los, met hulp van wat engelse maten sleutels. Met een staalborstel, thinner en een doek ontdoen we alle onderdelen van smeer en viezigheid. En dan is het eindelijk tijd voor grease! De rest van de lieren op de mast krijgt ook een beurt en met nieuwe rvs-bouten zetten we ze weer soepel draaiend terug op de mast. Weer gepresteerd vandaag.

Reacties zijn gesloten.