24 December
2008
geschreven door Tangaroa

zeilmakerOnder het mom van “alles wat we nu al doen hoeft zometeen niet meer”  gaan we op bezoek bij Gaastra Sails in Heeg. Dit staat al een tijdje op het programma omdat we graag onze bestaande zeilgarderobe willen laten keuren. Bovendien moeten we onze oude stalen vallen nog vervangen door dyneema – of door ‘gewone’ vallen in combinatie met nieuwe lieren. Daarnaast moet ons stuurwiel opnieuw bekleed worden en kijken we nog naar de bevestigingsmogelijkheden van de door ons bestelde bimini. Opnieuw worden we weer super goed geholpen en geadviseerd door Jan Miedema, één van de eigenaars van Gaastra Sails.

De oude zeilen vallen ons eigenlijk niks tegen. De Fok 1 is nog nooit gebruikt en de Genua 3 hoogstens een paar keer. Aan de bestaande Genua 1 waar de afgelopen zomer al de gaten invielen is geen eer meer te behalen volgens Jan. Hij kan zo de prullenbak in en een eventuele reparatie heeft geen enkele zin. Ook de reserve Genua 1 kan weg. Deze is al meerdere malen gerepareerd en heeft dus ook als reserve zeil geen enkele functie omdat bij de eerste beste windvlaag de boel toch weer uitelkaar scheurt. Hoewel we het jammer vinden, hadden we dit eigenlijk wel verwacht. Maar zowel de Fok 1 en Genua 3 zijn prima reserve voorzeilen. Dus naast de al bestelde nieuwe 120% Genua hoeven we hier gelukkig niet meer in te investeren. Verder bestaat onze zeilgarderobe nog uit een degelijke Duitse Gennaker (met heel erg Duitse kleuren inderdaad). Het bestaande grootzeil uit 2005 wordt als ruim voldoende gekeurd. We laten hier nog wel een derde rif in maken en bestellen een paar extra leuvers want deze zijn hier en daar al aan het slijten. We zullen de mast nog eens goed met een hoge drukspuit schoonspuiten en daarna met een aantal lagen teflon inspuiten. Het hijsen van het grootzeil zou hierdoor een stuk lichter moeten worden. In het voorjaar kijken we nog naar eventuele extra zeiltjes tussen de bimini en de davits tegen de zon. Het Lazy Jack systeem is uitgescheurd en wordt vervangen door een ouderwetse nieuwe huik.

Reacties zijn gesloten.