20 December
2008
geschreven door Tangaroa

bedradingHet hele electiciteitsnetwerk gaat op de schop. Hoewel we tot op heden nog geen problemen hebben gehad, voldoet het systeem niet meer aan onze veiligheidseisen. Zo heeft de vorige eigenaar een krachtige omvormer ingebouwd, maar zonder adequate zekering. En brand is wel het laatste wat je wilt aan boord. Verder blijkt o.a. de ankerlier niet gezekerd, zijn de accuverbindingen rommelig en worden de accu’s nog niet door de zonnecellen bijgeladen. Gelukkig zijn de omvormer, acculader, zonnepanelen en accubank van prima kwaliteit. Werkend vanaf de accu’s worden alle verbindingen nagelopen en opnieuw opgebouwd volgens een nieuw schema (Electrical system Tangaroa). Alle kabels worden geordend en de hoofdgebruikers adequaat gezekerd. We maken met een hoofdschakelaar een scheiding tussen de gebruikers enerzijds en de energie-opwekkers anderzijds. Een accumonitor laat zien hoeveel ons verbruik is en wat de restcapaciteit nog is. Met een noodschakelaar kunnen we de start- en serviceaccu’s parallel schakelen. De VDO tachometer op het schakelpaneel wordt verniewd. Verder besluiten we slechts één 220V stopcontact te plaatsen dat door de omvormer gevoed wordt; de rest loopt alleen via de walstroom. Last but not least: alles gaat achter kinderslot en -grendel in één van de kastjes.

Reacties zijn gesloten.